• Головна
  • /
  • Без категорії
  • /
  • Спецпроект «Чому бідні»: ТСН запустила унікальний соціальний експеримент – протягом року жінка отримуватиме «безумовний базовий дохід»
1+1 Спецпроект Чому бідні

Спецпроект «Чому бідні»: ТСН запустила унікальний соціальний експеримент – протягом року жінка отримуватиме «безумовний базовий дохід»

14 вересня о 19.30 в ефірі ТСН на каналі «1+1» відбулася прем’єра нового спецпроекту «Чому бідні» про українську культуру бідності та людей, які знайшли ключ до багатства. У 5-серійному циклі сюжетів команда спецпроектів ТСН вперше в Україні, опираючись на досвід кількох заможних країн, зокрема Фінляндії, проводить соціальний експеримент з безумовним базовим доходом.

Автором спецпроекту стала журналістка ТСН Тетяна Штан. В рамках соціального експерименту  протягом року одна українська родина отримувати «безумовний базовий дохід». З березня жінці, яку обрала редакція, щомісяця надходить 8 тисяч гривень, які вона використовує на власний розсуд. Таким чином ТСН досліджує, як базовий дохід може змінити одну долю, та шукає відповідь на одвічне питання – чому українці бідні.

«Ми стали першими, хто провів в Україні  відомий в світі економічний експеримент, який називається «безумовний базовий дохід». Якщо пояснювати просто, то це втілення у життя заповітної мрії майже кожної людини – отримувати гроші за так. Засівши в карантині, втративши звичні інструменти заробітку, люди почали ще частіше мріяти про “чарівну пігулку”. Мільйони людей зараз знаходяться у стані фонової тривоги щодо свого майбутнього. Тому у світі знову почали згадувати про такий варіант підтримки бідного населення, як безумовний базовий дохід, головна мета якого –  закрити основні потреби людини на рік, дати їй шанс перезавантажити життя, не думаючи про це на голодний шлунок. Наша команда вирішила перевірити, чи спрацює такий експеримент в український реаліях», — розповідає заступник директора департаменту з нових форматів Ольга Кашпор.

Тетяна Штан ще до початку карантину встигла побувати у Фінляндії, де вперше серед європейських країн поставили під сумнів приказку «хто не працює, той не їсть»  – і вдалася до наймасштабнішого експерименту із безумовним базовим доходом. Журналістка поспілкувалася з учасниками експерименту і з’ясувала, як додаткові кошти від держави змінили їхнє життя.

В Україні учасницею експерименту обрали мати-одиначку Оксану, яка після розлучення з чоловіком і через скрутний фінансовий стан переїхала жити з Києва у невелике село в Черкаській області. Там вона багато років працювала продавцем у сільському магазині та виховувала 2 синів. А у вільний час від роботи випікала торти на замовлення, мріючи розвинути власну кондитерську справу.

Чи вдасться родині Оксани завдяки додатковому базовому доходу у 8 тисяч гривень стати заможнішою, та на що вона витрачатиме кошти, глядачі дізнаються у сюжетах. 

Також сайт ТСН.ua вестиме щоденник експерименту, де можна буде слідкувати за його перебігом та результатами. Останні 8 тисяч гривень Оксана отримає у лютому 2021 року, тоді ТСН знову навідається до неї із камерою.

Окрім того, в рамках спецпроекту ТСН дослідить культуру бідності в Україні та з’ясує, чому в країні є цілий прошарок людей, яким зручно бути бідним, і вони не збираються багатіти.

У кожній серії на глядачів чекають корисні поради та лайфхаки, як зробити перші кроки до успіху та позбудитися «гену бідності», як правильно розпоряджатися сімейним бюджетом, щоб не жити від зарплати до зарплати, та що слід написати у резюме, щоб знайти гарну роботу. А успішні українські бізнесмени поділяться власними історіями успіху та розкажуть, чим відрізняються звички багатих людей.

Редактором проекту є Ольга Кашпор, заступник директора департаменту з нових форматів, головний режисер ТСН — Олеся Коваленко.

Дивіться новий спецпроект «Чому бідні» щодня у вечірньому випуску ТСН на «1+1».