• Главная
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Правильна їжа: основні принципи здорової кухні 

Правильна їжа: основні принципи здорової кухні 

Спокуса, яку ми відчули на собі за період карантину – це їжа з розряду “шкідливо і не корисно”. За 2,5 місяці кожна 7 людина отримала не значне збільшення маси тіла і суттєве зниження імунітету. Як зрозуміти, яка їжа є корисною і навпаки?

Про це розповів міжнародний фахівець в галузі антивікової медицини,член наглядової ради університету SingularityU Kyiv у сфері експоненціальної медицини, а також міжнародний експерт з питань anti-age медицини, кандидат медичних наук, головний лікар у Центрі відновлення здоров’я в Edem Resort Medical & SPA – Олексій Башкірцев. Edem – це комплекс оздоровлення куди входить: діагностика, лікування, харчування та дієтологія,  біомеханіка тіла і фітнесу, естетології, дерматології, лікування волосся та нутріцевтики. 

Сьогодні пацієнти часто запитують, які основні принципи використовують наші дієтологи та шеф-кухарі при створенні меню здорового харчування. Після цього питання відразу йде ряд інших про те, як без шкоди для себе очистити і відновити організм. 

Кожен з них відвідує дієтолога, дотримується усіх вказівок, але не бачить результату. Уся справа в не збалансованому раціоні та нерозумінні деяких базових аспектів харчування. 

Фахівці нашого Центру знають як виправити цю проблему. Кожного сезону вони створюють меню, яке ґрунтується на двох основних принципах здорової кухні. І якщо їх дотримуватись, то людина ніколи не буде страждати збільшенням ваги і поганим самопочуттям.

Принципи:

  • Дієта повинна бути направлена на зниження запалення в організмі (при збільшенні маси тіла запальні процеси можливі) 
  • Дієта повинна бути  корисною та безпечною  для організму на всі 100%. 

1 принцип 

Якщо людина хоче нормалізувати вагу, то повинна звернути увагу на 2 індекси:

  • глікемічний індекс (GI)  – показник, який відображає з якою швидкістю харчовий продукт розщеплюється в організмі і перетворюється в енергію. Чим швидше розщеплюється продукт, тим вищий його індекс. Щоб простіше орієнтуватись, потрібно взяти за зразок чисту глюкозу, її глікемічний індекс = 100.

У харчовому раціоні мають бути виключені продукти з глікемічним індексом вище 45 (в google-таблицях, можна легко “витягнути” таблицю з продуктами з таким індексом).

  • інсуліновий індекс (II) – схожий до глікемічного, проте він дозволяє порівняти порції їжі з однаковою калорійністю. 

Напр.

Яйця мають глікемічний індекс вище 45, при цьому інсуліновий буде 31. А у молочних продуктах та бобах інсуліновий індекс дуже високий, хоча глікемічний знаходиться у межах норми. Тому, щоб орієнтуватись у показниках, вам потрібно скачати другу таблицю (II) для порівняння продуктів. Вони допоможуть зрозуміти, які продукти викликають підвищення інсуліну і призводять до накопичення зайвого жиру.

2 принцип 

Наступний етап протизапальної дієти – правильний розподіл калоражу. Сумарний добовий калораж, який потрібний середньостатистичній людині з огляду на її діяльність –  1800-1900 ккал. 

Якщо ви на дієті, тоді потрібно:

  • відняти від цього числа (1800-1900 ккал) 25% і дотримуватись такого калоражу протягом дня;
  • дотримуватись інтервалів харчування: 12 чи 16 год між прийомами їжі (потрібно пропускати або сніданок, або обід, або вечерю);
  • зменшити кількість тваринного білка в раціоні (перевести м’ясо із розряду основного продукта в приправу)
  • зменшити кількість продуктів, які називають антинутрієнтами (природні з’єднання, які перешкоджають організму засвоювати корисні речовини). 

Екологічне, здорове харчування у потрібних кількостях – це основа довголіття та благополуччя вашого організму! Секрет, який допоможе вам змінити свої харчові звички приховані у принципах Сократа: ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити.