• Главная
  • /
  • Новости
  • /
  • Альбом “Звуки Чорнобиля” об’єднає українських та міжнародних музикантів

Альбом “Звуки Чорнобиля” об’єднає українських та міжнародних музикантів

Минулого року кращий бітбоксер світу — Dub FX, один з хедлайнерів Atlas Weekend, відвідав Зону Відчуження та створив трек зі звуків, записаних в Чорнобилі. До нього це зробив номінант на Ґреммі Крістоф Етьє, з французького проєкту TELEPOPMUSIK. В цьому році соціальний музичний проєкт “Звуки Чорнобиля” виходить на новий рівень та випустить тематичний альбом сучасної музики, у якому, крім міжнародних, візьмуть участь і 6 українських музикантів, а молоді та відомі режисери України разом створять відеокліпи до композицій.

“Звуки Чорнобиля — це сучасне переосмислення відомої катастрофи музикантами, які у кожному треку з різних боків будуть розповідати історії Чорнобилю. Використання звуків, які ми записали у Зоні Відчуження, наповнить музику унікальною атмосферою, втім екскурсія зможе занурити музиканта у тематику та поглибити його/її емоційну залученість і віднайти натхнення для створення нових композицій. Саме під час арт-резиденції кожен зможе більше дізнатись про історію катастрофи, послухати особисті спогади ліквідаторів та переселенців”, — каже творчий куратор проєкту Валерій Коршунов.

Першим анонсованим українським артистом проєкту стала співачка Стасік (Анастасія Шевченко) медик-стрілець на фронті, художниця-акціоністка у творчості. Минулого тижня Анастасія відвідала Зону Відчуження:

“Чорнобиль потрапив у сліпу зону нашого зору. Ми готові віддати цю землю, цих людей і цю історію у відчуження, аби тільки не усвідомлювати, що Чорнобиль — не минуле, а наше сьогодення, і те, з чим ми, наші діти, онуки, і десятки поколінь наперед житимуть щодня”.

Проєкт реалізується за підтримки Лавіна Концерт та Українського Культурного Фонду та сприяння Державного агентства України з управління Зоною Відчуження. 

«Зона відчуження — територія, яка має багато аспектів. Один із них  — місце для усвідомлення, переосмислення та натхнення для творчих людей, адже на одній території уже сьогодні можна побачити реалістичне поєднання минулого та сьогодення, а також переосмислити її майбутнє. Впевнені, що культурний музичний проєкт «Звуки Чорнобиля» буде успішно реалізований та знайде свого слухача», — наголошує заступник Голови ДАЗВ Максим Шевчук.

Унікальне звучання майбутнім творам альбому надасть аудіобібліотека «Звуки Чорнобиля» колекція звуків, які музиканти будуть використовувати у своїх композиціях для надання їм неповторної атмосфери Зони Відчуження. Серед них характерні звуки: тріскіт дозиметра, скрип Колеса огляду, шум Рудого лісу, відлуння, гуркіт течії, технічні звуки, які були записані митцями проєкту ARTEFACT ще у 2018 році. Їх використання об’єднає всі композиції музикантів до майбутнього тематичного альбому.

Очікуємо на нові імена та твори надзвичайного соціального музичного проєкту, якому вже давно треба було з’явитись.